Te átvertél, ez nem is magazin, ez már szinte könyv!

Ezzel a szemrehányó felkiáltással hívott fel a barátnőm, akinek megmutattam a Minerva Capitoliumának első, akkor még nagyon félkész, nagyon sérülékeny, nagyon bátortalan változatát.

Jót nevettem az „átverés” szó hallatán, hiszen sosem mondtam, hogy a Minerva klasszikus, képekkel telenyomott, divatról, életmódról, fogyókúráról, celebekről és botrányokról szóló magazin lesz, és aki engem ismer – márpedig a barátnőm ismer -, az tudhatja, hogy ha valaha lapot adok ki, az biztosan nem lesz olyan, mint más lapok.

De a magazin szó valóban megtévesztő lehet. Hiszen rögtön látjuk magunk előtt a klasszikus formát: fényes papír, színek kavalkádja, képek mindenféle formátumban – olykor a szöveg olvashatóságának kárára – és azt is tudjuk rögtön, hogy mi a magazinok célja: kikapcsolni, szórakoztatni, enyhíteni a stresszt.

Nos, a Minerva nem kapcsol ki. Sőt, beindít! Ha meg kellene fogalmaznom a Minerva Capitoliumának legfőbb küldetését, akkor ez az: nem kapcsolja le az agyad, nem tereli el a kincset érő gondolataidat. Sőt, támpontokat, biztos alapokat ad ahhoz, hogy az a csoda, ami a fejedben van, az minden napodat könnyebbé, boldogabbá és értelemmel teltté tegye.

A Minerva Capitoliumának minden száma egy-egy, az életünkre nagyon jellemző érzelem, gondolat köré szerveződik, és minden rovat az adott szám fő gondolati ívére illeszkedik. Az első számunk – ez, amit most a kezedben tartasz -, a félelemről szól. Mindenki fél, ez szinte a túléléshez alapvetően szükséges készségünk. Igen, készség. Életbe vágóan szükségünk van rá. Kiskoromban, mikor valami baleset ért, a szüleim mindig megállapították: hát igen, Ritának nincs félelemérzete. Később, mikor erről meséltek, akkor a félelemérzet hiányát kimondottan veszélyesnek gondoltam. Ami, a baleseteket figyelembe véve, tényleg veszélyes lehet. De az elmúlt évtizedekben valami nagyon rossz irányba változott – a cikkekből ki is fog derülni, hogy mi -, és az emberiséget elöntötte az irracionális félelem, ami megbénít, leblokkol, boldogtalanná, keserűvé tesz.

Ezzel a számmal ezt az érzést szeretnénk a helyére tenni, és megmutatni, hogy:

  • hogyan lehet kiiktatni az életünkből az irracionális félelmet;
  • hogyan kell viszonyulnunk például az interneten fenyegető veszélyekhez, hogy ne rémületben töltsük az időt a számítógép előtt;
  • hogyan kell a pénzhez és a pénzügyekhez hozzáállnunk úgy, hogy az sokkal inkább megnyugvást és örömet hozzon az állandó stressz helyett;
  • hogyan alakíthatjuk úgy a lakókörnyezetünket – pofon egyszerű, és végletesen olcsó megoldásokkal -, hogy az pozitív változásokat hozzon az életünkben, és ezzel karöltve, hogyan ne rettegjünk a bekövetkező változásoktól;
  • hogyan iktassuk ki a félelmet az ÉFT – érzelmi felszabadítás technika – módszerrel, szinte másodpercek alatt;
  • hogyan használjuk ki a napok misztikus erejét – ha van kedvünk és indíttatásunk -, hogy a lehető legsikeresebbek lehessünk.
  • és hogyan fedezzük fel a humort a mindennapjainkban, akár még akkor is, mikor félelmetes helyzettel találjuk magunkat szembe.

Ebben a számban szó lesz még a vállalkozásokra jellemző versenyszellemről – egy nő számára maga a verseny is félelmetesebb lehet, mint mondjuk egy hasonló cipőben járó férfi számára -, és remek tippeket adunk ahhoz, hogyan válj egy csapásra vezetettből vezetővé.

A Minervában kiemelt helyet kap a környezettudatosság, méghozzá a maga egyszerű, hétköznapokból is megközelíthető módján. Azért tartom fontosnak, hogy a környezettudatosságról, a fenntartható fejlődésről minden számban szót ejtsünk, mert akárhogy is nézzük, mi neveljük fel a jövő generációját. Mi ültetjük el bennük a felelősség magját. Sőt: csak mi ültethetjük el. Mi tudunk nőként, anyaként, nagymamaként jó példát mutatni, és ehhez nem kell semmi bonyolultra gondolni! Meg fogod látni, hogy például a klímaváltozás nem szükségszerű velejárója a világ fejlődésének, hanem sokkal inkább kapzsiság és az emberi rosszakarat velejárója. Hiszen annyira egyszerű jót tenni Földanyával! Megmutatjuk miért, és megmutatjuk, hogyan!

A Minervát úgy terveztük, hogy akár egy hónapon keresztül is kényelmesen magaddal tudd hordani a táskádban – a következő szám megjelenéséig mindenképp -, de akár több számot is magadnál tarthatsz. Nem fog megsérülni, nem fog gyűrődni, hosszú távon számíthatsz rá. Minden szám végén hagytunk helyet a jegyzeteknek, gondolatoknak, a felismerések feljegyzéséhez. Bár a Minerva könyvszerű, mégsem könyv: nyugodtan írj bele, nem vesszük megszentségtelenítésnek! Sőt, megtiszteltetés, ha újszerű, előrevivő gondolataidat beleírod – és jelképesen összefonod – a Minerva Capitoliumával.

Jó olvasást kívánunk!

A szerkesztők

(Részletet olvashattál a legelső szám legelső bekezdéseiből. A Minerva Capitoliumát megrendelheted itt>> https://www.minervacapitoliuma.hu/megrendeles)