Menyhártné Zana Éva: Ballada

Még szinte gyerekek voltunk, mikor egymásra találtunk Kispulisszal. Az első perctől úgy éreztük, együtt fogjuk leélni az életünket.

Akkoriban családi okból kollégiumban lakott, ami Ormosbányán volt, és tagja lett a kollégiumi színjátszó körnek. Egyébként Kazincbarcikán éltünk, ő odajárt suliba, én Miskolcra.

Egyszer meglátogattam egy próbán. Émile Zola: Germinal című darabját készültek előadni. Tetszett a lelkesedés, ahogy ezek a kamaszok beleélték magukat a nehéz bányász sorsba. Ahogy ültem az üres nézőtéren, egy szomorú vers sorai kezdtek életre kelni bennem. Alig vártam, hogy haza érjek, papírra vessem. Izgatottan vártam a másnapi randevút. Kispulisz nagyon szépen gitározott. Ahogy olvasta a sorokat, pengette a gitárt, futamokat próbált, dúdolgatott, szinte el is felejtette, hogy ott vagyok… És egyszer csak egy dallam szíven talált, ez pont illett a komor szavakhoz. Szóltam, ez az! És a világot kizárva feledkeztünk az alkotásba, és sorról sorra megszületett a ballada.

Izgatottan mentünk a következő próbára. Kértük a vezető tanárt, hallgassa meg. És mit szólna, ha ezzel indulna a darab? Mi lenne, ha a Germinál úgy kezdődne, hogy az elsötétített színpadra besétál Kispulisz egy szál gitárral, és előadja a balladát? Egész más hatása lenne az egésznek, és a fiatalokat is jobban megérintené. Tetszett neki az ötlet. A szereplőgárdának meg pláne.

Az első előadás egy kis bányászfalu kultúrházának színpadán volt. Borzasztóan izgultunk. Mit fognak szólni azok, akik hasonló sorsot élnek nap mint nap. Leskelődtünk a függöny mögül, eljönnek-e egyáltalán.

Mire lekapcsolták a nézőtér lámpáit, már teltház volt, az egész falu eljött. A bányászok is, akik épp nem voltak műszakban. Csend lett ahogy kialudtak a fények. Felgördült a függöny. A sötét színpadot egy karbidlámpa árnyékolt fénye tette sejtelmessé, a díszlet pedig úgy hatott, mintha valóban egy tárna mélyén lennénk. Besétált a dalnok, finoman megpengette a gitárt, és modern Tinódiként sommázta nekünk e régi bányászélet keserveit:

Lenn, a tárna mélyén

kormos rejtekén

csákány sújt szaporán

fekete emberek

zuhannak alá

fejtik a szenet szaporán

 

Arcukon évtizedes por

testüket naponként

új kényszer gyúrja

meg nem áll kezükben

a csákány, a munka

Vak sötét tárnában

lámpafény pislákol

zöldes szemével

néz a bányarém

 

Fekete árnyak

húzzák a csilléket

a napfény szemükben

már csak régi emlék

 

Borzalmas szorongás

folytja a torkot

korom tart rabságban

erős, jó tüdőt

 

Fekete kenyéren él otthon

a család, kicsiny gyermek

arcán fekete könny csurog alá

fekete testtel, fekete ruhában

fekete viskóban vár a feleség

fekete szemében fekete iszony

fekete embere hol késik vajon

sok apró gyermeke fekete éhesen sír

 

Lenn, a tárna mélyén

kormos rejtekén

a bányarém megölte emberét

 

Fekete emberek fekete könnyek

fekete gyémántért meggyötört testek

fekete koporsó, fekete ház

fekete sír

innen nincs tovább…

 

Az utolsó akkordok mint a suttogás… Nekem kicsordult a könnyem, mert így együtt az egész nagyon megrázó volt. És ahogy lopva körülnéztem a félhomályban, sokuk arcán csillant a karbidlámpa fényét visszatükröző kis könnyvonal.

Az előadás nagy siker volt. Elvitték még néhány bányászfaluba.

Én már nem kísértem őket. Véget ért a tanév, az iskola, Kispulisz is kilépett a színjátszó körből.

Az élet más szerepet szánt nekünk…

Annyi mindent elvesztettem az elmúlt évtizedek során, de ez a vers, az előadás emléke megmaradt. A kamaszlány énem által írtakat változatlanul hagytam. A dallamra még itt-ott emlékszem, és már csak én őrzöm, ott, ahol csak én férhetek hozzá…

 

Menyhártné Zana Éva
Menyhártné Zana Éva