Kiss Zita: A sorsfordító küldemények esete

A középkorú Zsófi konfliktusokkal teli válása után költözött be a kékre vakolt toronyház 4. emeletén lévő kétszobás lakásba. Ez korábban a nagymamája otthona volt, s eddig egyetemista albérlők váltották benne egymást. A viharos, esős őszi idő csak tovább súlyosbította Zsófi búskomorságát. Nagyon szomorúnak és magányosnak érezte magát, az új munkahelyén sem találta a helyét. Szinte minden szabad idejét a lakásban töltötte. Egy októberi délután azonban olyan esemény történt, ami változást hozott az életébe. Azon a szerdai, borongós napon elcsigázva és automatikusan ment a postaládájához. Csodát nem várt, maximum feladásra váró közüzemi csekkeket. Helyette két külföldi képeslapot talált. Az egyiken a párizsi Eiffel-torony, a másikon pedig a berlini Brandenburgi kapu volt látható. Elképedve fordította meg a képeslapokat, s alig hitt a szemének. Mindkettőt neki címezték, az üzenetet nem tudta értelmezni, mert franciául illetve németül írták. Ő csak angolul tanult az iskolában, s már az is nagyon régen volt.

Nem tudta mire vélni a képeslapokat, de végre izgatottan szállt be a liftbe. Senkit sem ismert Párizsban és Berlinben, valamint rokonai sem éltek külföldön. Az estét a számítógépe előtt ülve töltötte, ahol az online szótárak segítségével igyekezett rájönni, hogy mi is a kapott üzenetek tartalma. A franciával egyáltalán nem boldogult, a német szöveg pedig születésnapi jókívánság volt. Ezt végképp nem értette, hiszen ő júliusban született és nem októberben. Másnap magával vitte a lapokat a munkahelyére, hátha valamelyik munkatársa tud segíteni a francia lefordításában. Ennek köszönhetően barátkozott össze Jolival a könyvelésről és Fannival az értékesítésről. A francia üzenet is születésnapi üdvözlet volt egy idézettel megkoronázva.

Zsófi az elkövetkező egy hétben mindig kíváncsian és izgatottan nyitotta ki a postaládáját. A világ minden részéről érkeztek a képeslapok. Kapott üzeneteket spanyolul, angolul, szlovákul, olaszul, dánul, svédül, oroszul, sőt kínaiul is! Ez utóbbi lefordításában a ruházati cikkeket árusító sarki bolt kínai tulajdonosa segített.

Aztán az egyik nap lift helyett, a lépcsőn ment le a földszintre. A telefonja elkezdett csörögni, így az első emeleten megtorpant, hogy előkotorja a táskájából. Amire a kezébe került, addigra persze abbahagyta a csörgést. A pillangó mintás lábtörlő keltette fel a figyelmét, s automatikusan az első emeleti ajtóra pillantott. A lélegzete is elállt, amikor a saját nevét látta kiírva a csöngő alatt. Ekkor újra megszólalt a mobilja. A munkahelyéről keresték, így továbbrohant, hogy nehogy elkéssen. Egész nap a reggeli jelenet járt a fejében. Elmesélte Jolinak és Fanninak is a felfedezését. Mennyi az esélye annak, hogy valaki ugyanazzal a névvel, ugyanabban a házban lakjon csak különböző emeleten? A képeslapok címzésében a IV. emelet állt és nem az I. emelet. Talán elgépelés történt, és az igazi címzett a névrokona? Csak erről lehet szó, hiszen a születésnapi üzenetek nem stimmeltek.

Este a képeslapokat a kezében szorongatva becsöngetett az első emeleti ajtón. Egy vékony, magas, szemüveges, kékszemű, rövid barnahajú középkorú férfi nyitott ajtót. Kockás inget és farmert viselt, a kezében konyharuhát tartott. Látszott, hogy a főzésben zavarta meg. Zsófi gyorsan összeszedte magát, bemutatkozott és a férfi felé nyújtotta a képeslap köteget. A férfi beinvitálta, s míg folytatta a vacsora készítését, beszélgettek. Kiderült, hogy Tomi és tinédzser lánya pár nap eltéréssel költöztek be a házba, mint Zsófi. Az idegen nyelvű születésnapi lapok ötlete Tomi nővére fejéből pattant ki, aki egy nyelviskolában oktatott. Ő kérte meg a külföldi kollégáit és tanítványait, hogy segítsenek meglepni unokahúgát a születésnapja alkalmából, amit betegségben elhunyt édesanyja hiánya évről évre beárnyékolt. Kiderült, hogy közel 20 képeslap célhoz is ért, de ezek szerint téves címzés miatt jó pár Zsófinál landolt.

Vajon ez tényleg a véletlen játéka volt? Az biztos, hogy a képeslapok Zsófit kirángatták a búskomorságából, barátokra tett szert a munkahelyén és a toronyházban is, ahol új életet kezdett.

 

Kiss Zita
Kiss Zita