Agota Sandory: Bizalom nélkül

A szomszéd megint furcsán nézett rá. Hiába iszkolt be a kapun, hátában érezte a tekintetét. Igyekeznie kell a vacsorával, mert soká tartott a bevásárlás. Friss halat csak a nagycsarnokban kapott.

Ben a szokásos időben érkezett. Amint lerakta a táskáját, a konyhába igyekezett segíteni. Ahogy Ben hátulról átkarolta, Ana alig észrevehetően összerezzent. Kis kacajokba fojtotta zavarát, miközben behordták az ételt az asztalra. Pompásan sikerült a sült hal, Ben elégedetten csettintett és ösztönösen nyúlt ifjú asszonya kezéért, hogy apró csókokkal köszönje meg fáradozását.

– Tökéletes szakácsnőt volt szerencsém feleségül venni – bókolt lelkesen. Ana elrebegett egy halk köszönömöt.

Nagyon szerették egymást, talán túlságosan is? Ők csak az esküvő után költöztek össze, hiába csipkelődtek a barátaik.
Még javában élték a mézesheteket, Ana máris gondban volt. A szomszéd miatt.

Most következik az est tetőpontja. A kanapéra kucorodás és a napi beszámoló. Ben munkahelyi hírekkel tudott szolgálni, hogy a főnök megdicsérte a szorgosságát, hogy reménye van megkapni azt a fontos ügyet, és így idővel partnerré nője ki magát… Ana csak hallgatja, vele alig történik valami. Fecsegett a teendőiről, a már várandós barátnő állapotáról. Nem említette a szomszédot, aki pedig egyre szemtelenebbül fixírozta. Ana egyre többet gondol rá. Hiába nyugtatta magát, hogy semmi sem történt.

Esküvő után nem ment vissza a képtárba, mert azonnal babát szeretnének. Mindketten nagy családból jöttek és legalább négy-öt gyermeket terveznek. Kedvezménnyel megkapták az átlagosnál nagyobb lakást is, Ana leghőbb vágya, hogy legalább húsz évig főállású anya legyen.

Ben türelmesen meghallgatta, nem vett észre semmit. A hálószobában már Ana is felengedett, átadta magát hitvesi kötelességének, és a fogamzás lehetősége került gondolatai középpontjába.

Reggelente Ben csak néhány szót váltott a szomszéddal. Köszöntek, szép idő lesz, stb. Senki sem vehette észre, ahogy bizalmasan összenéztek.

Ana hamarosan másállapotba került, ami teljesen lefoglalta. Olyannyira, hogy időnként a szomszédról is meg tudott feledkezni. Egyre több időt töltött a szemközt lakó fiatalasszonnyal, akinek nemrég született kislánya. Tőle tudta meg, hogy a furcsa szomszéd, Alex, egy ártalmatlan meleg fickó, nem kell vele törődni.

Idővel szépen gyarapodott a család, Ben már partner lett az ügyvédi irodában, amikor látogatójuk érkezett. A rég látott unokahúg kitörő örömmel nyugtázta, hogy Ben családos ember lett. Ana kissé furcsálta, hogy ez miért érdekes, de nem foglalkozott az üggyel. Lefoglalták a gyermekek, bár Alex bámulása továbbra is nyugtalanította. Mit akarhat tőle ez a meleg ember? Talán mégsem meleg? Látott hölgyeket is nála, főleg a sütögetős bulikon. Nem akart okvetetlenkedni, mert Ben, aki mintaférj és -apa volt, lassanként összebarátkozott Alexszel. Nagy ritkán pecázni is elmentek. Ana végre rájött, mi volt a célja Alex furcsa viselkedésének. Hogy elterelje a figyelmét!

Teltek az évek, az öt gyermek szépen cseperedett, amikor Ana kérdőre vonta szerelmetes párját:

– Hogy állsz Alex-szel? Miért nem játszottál nyílt kártyával? – Ben csak sápadozott.

– Nyugodtan költözz át hozzá, nincs már szükségem rád! Nekem csak a gyermekek számítanak.

Agota Sandory
Agota Sandory